Modern korset of Corset?

Ook bij Controlfashion.nl vinden we het leuk om af en toe eens de historie in te duiken. Weet jij wat het is? Korset of corset?

Een korset is een kledingstuk bedoeld om het lichaam in model te houden. Vaak wordt hiermee de taille en/of de boezem geaccentueerd. Soms worden korsetten ook om medische redenen gebruikt om het lichaam steun te geven. De woorden korset en corset worden vaak door elkaar gebruikt. In het Nederlands schrijf je echter korset met een k. In het Engels en in het Frans is het corset.

Ga hier direct naar de volledige collectie Korsetten


Corselet

Een corselet is een combinatie van een korset en een beha. Het woord corselet komt van oorsprong uit Frankrijk. Corselet betekende daar in de Middeleeuwen licht borstharnas. Dit kwam van het verkleinwoord corsel, dat weer een verkleinwoord is van cors ofwel lijf. De huidige betekenis is ontleend aan het Engels corselette, dat staat voor combinatie van beha en korset.


Korset

Over het algemeen wordt een korset gedragen door vrouwen. In de 19e eeuw waren er echter ook modebewuste mannen die een korset droegen. Aan de achterzijde kon het geheel strak bijeen getrokken worden met behulp van een lange veter. Voor het aantrekken van zo’n korset had de draagster echter wel assistentie nodig. Om het gemakkelijker te maken kwamen er ook korsetten met aan de voorzijde een sluiting. Hiermee kan de draagster het korset op een gemakkelijke manier zelf zonder hulp kan aan- en uit doen.

In een korset kunnen baleinen zijn verwerkt. De verschillende verticale baleinen dienen om het lichaam steun te geven. Bij de ronde vormen aan de zijkant van het lichaam worden vaak flexibele baleinen gebruikt, aan voor- en achterzijde van het korset meestal stijve baleinen. Veel vrouwen droegen al sinds hun jonge jaren een korset om hun taille zo snel mogelijk onder controle te hebben. Voor de Tweede Wereldoorlog was het dragen van een korset een gewone zaak. De denkwijze was destijds “hoe smaller de taille, des te sneller van de straat”. Alleen de hoogste klassen konden zich een luxueuze uitvoering permitteren met kant en borduurwerk.

Effect van een korset op de ribbenkast; links normale vrouw, rechts na veelvuldig dragen van een korset
effect van een korset op de ribbenkast; links normale vrouw, rechts na veelvuldig dragen van een korset

Door het constant dragen van een ouderwets korset werden soms organen van de vrouw verschoven en geplet. Een korset maakt slanker maar het dragen ervan kan ten koste gaan van de beschikbare longinhoud. Zwangere dames droegen een speciaal korset, maar stelden dit zo lang mogelijk uit. Vele dames vielen flauw door het dragen van deze oncomfortabele korsetten. Later bestond er als reactie op de misvorming van veel dames, het reform- of gezondheids- korset dat gemaakt werd uit wol. In Engeland werd de S-Lijn een modetrend. Deze trend bestond erin om de taille met behulp van een Droit-devant korset; een S-silhouet te creëren. De buik werd naar achteren geduwd en het achterwerk nog meer naar achteren. De voorkant moest hiermee loodrecht worden.


Modern Korset

Een modern korset is comfortabel en vormt de taille. Sommige korsetten zijn uitgevoerd met baleinen en of een sluiting. Je kunt dit gewoon dragen, zonder nadelige gevolgen. Veel mensen ervaren de steun en stevigheid van een modern korset als prettig.

Maidenform Flexees Easy-Up Pull-On Waistnipper 2368
Maidenform Flexees Easy-Up Pull-On Waistnipper


Medisch Korset

Medische korsetten kunnen om verschillende redenen worden voorgeschreven.

Rugklachten
Het korset geeft de rug van de patiënt extra steun om zo verergering van klachten te voorkomen, de genezing
te bevorderen of een verbetering van het lichamelijk functioneren mogelijk te maken.

Buikwandcorrectie
Na de operatie wordt vaak een buikband voorgeschreven die druk uitoefent. Dit korset moet dag en nacht gedurende
enkele weken en daarna nog een paar weken overdag gedragen worden.

Diversen
Zoals bijvoorbeeld bij reuma, scoliose, botontkalking, wervelonsteking, buikwandverslapping of littekenhernia.

Geniet van je zondag! | Copyright © 2011 - 2023 onderdeel van yunders.com


Wij gebruiken cookies
We zijn u graag van dienst en doen dit altijd met uiterst veel zorg en respect voor u en uw privacy. Deze website gebruikt cookies maar wij werken niet samen met derde partijen die uw gegevens misbruiken. Mocht u vragen hebben lees onze privacy voorwaarden, bel of mail ons.
Sluiten